Gradele din termometre au inceput sa scada considerabil, iar conditiile extreme supun atat piscina, cat si instalatia acesteia la inghet. Acest lucru duce la necesitatea de a acorda o importanta deosebita intretinerii piscinei. O pregatire corespunzatoare pentru iernare te ajuta sa eviti deteriorarea sa si pe cea a instalatiei, dar, in acelasi timp, contribuie si la evitarea unor eventuale costuri de reparare sau inlocuire a unor piese in sezonul viitor. In plus, daca piscina este pregatita cum trebuie si o mentii curata pe tot parcursul anului, vei facilita procesul de pregatire pentru refolosire in sezonul estival. In randurile care urmeaza, am raspuns la cele mai importante intrebari cu privire la pregatirea piscinei pentru sezonul rece.

1. Cum curatam piscina?

Curatarea in profunzime a oazei de relaxare se realizeaza incepand cu inlaturarea impuritatilor de pe peretii si fundul piscinei cu ajutorul unor perii speciale si utilizarea skimmerului pentru a elimina resturile din apa. De asemenea, se recomanda si curatarea cosului skimmerului. Urmatorul pas este de a se adauga produse de tratare care protejeaza metalul si care combat formarea petelor inestetice, precum si utilizarea unor substante speciale pentru iernarea piscinei, a granulelor de clor pentru dezinfectarea apei si produse care nu permit dezvoltarea algelor. Nu uita de sistemul de filtrare! Acesta trebuie si el curatat pentru ca ajuta foarte mult la functionarea corespunzatoare a piscinei si usureaza procesul de redeschidere la primavara.

2. Cum trebuie ajustati parametrii tehnici din apa?

Pentru a-i oferi piscinei protectie maxima in conditii de temperatura scazuta, inainte sa o inchidem si sa o acoperim cu prelata, este necesar sa verificam calitatea apei si sa-i ajustam parametrii tehnici. Se masoara, mai intai, PH-ul, duritatea, alcalinitatea si nivelul de clor al apei cu ajutorul testerelor speciale. Dupa colectarea datelor obtinute dupa testare, se folosesc substante chimice care ajusteaza parametrii apei dupa cum urmeaza:

  • Nivelul pH-ului apei: intre valorile 7,2-7,6
  • Duritatea apei: nivelul calciului sa fie intre 175 si 225 ppm
  • Alcalinitatea apei: 80 ñ 125 ppm (parti-per-milion), pentru piscinele din ipsos sau 125 ñ 150 ppm, pentru restul tipurilor de piscina
  • Nivelul de clor din apa: sa se incadreze intre 1 si 4 ppm

3. La ce nivel trebuie sa se mentina apa care ramane in piscina peste iarna?

Pe durata iernii se recomanda eliminarea apei din piscina pana ajunge sub nivelul skimmerului. Cu toate acestea, in functie de tipul de piscina pe care il detii, nivelul standard al apei fata de skimmer difera. La piscinele vopsite sau cu finisaj natural este recomandat ca nivelul apei sa fie la aproximativ 15 cm de skimmer. Pentru piscinele realizate din ipsos cu acoperire solida, este recomandat ca, nivelul apei sa ajunga intre 2,5 si 15 cm sub nivelul skimmer-ului. In cazul piscinelor care au margini din vinil, este necesar ca, nivelul apei sa fie la 2,5 cm sub skimmer. Daca piscina ta este acoperita cu plasa sau este neacoperita, nivelul apei poate sa ramana intre 46 si 61 cm sub skimmer.

Dupa bifarea pasilor de mai sus, urmeaza demontarea accesoriilor directionale si instalarea dopurilor de conservare a piscinei. De asemenea, trebuie oprita si pompa de filtru. Pe parcursul noptilor de iarna, temperaturile ajung sa fie foarte scazute si, din acest motiv, este foarte important sa te asiguri ca nu mai exista apa in conducte pentru ca atunci cand inghetata isi mareste volumul si determina craparea echipamentelor de alimentare a piscinei.

4. Cum se finalizeaza corect procesul de iernare al piscinei?

Ultimul pas este acoperirea piscinei cu o prelata de iarna. Acest accesoriu ii ofera protectie impotriva frunzelor si a impuritatilor si mentine apa la un nivel adecvat. Prelata este necesara pe durata iernii, in mod special daca nu detii un sistem de incalzire al apei pentru a utiliza piscina. Totusi, daca ai in dotare un sistem de incalzire, prelata de iarna nu este o solutie eficienta pentru protejarea piscinei. In astfel de cazuri este recomandata acoperirea acesteia cu un placaj dur. Dupa ce ai instalat sistemul de protectie de iarna, trebuie sa adaugi o cantitate de apa intr-un strat de pana la 5 cm care sa il acopere si sa il protejeze impotriva deteriorarilor cauzate de vant si de conditiile extreme, specifice iernii. Odata cu venirea primaverii, este indicat sa astepti ca apa sa se dezgete de la sine inainte de a inlatura prelata si nicidecum sa nu fortezi inlaturarea ghetii pentru ca risti sa o deteriorezi.

Daca respecti cu strictete toti pasii de ingrijire a psicinei, nu ai cum sa nu te bucuri din plin de balaceala si sezonul urmator! Ce iti ramane de facut este ca, odata cu venirea primaverii, sa reiei testele de verificare a calitatii apei si sa te asiguri ca sunt in limitele normale. Te poti ocupa de acest lucru inca din primele zile in care temperatura este mai mare de 0 grade Celsius pe parcursul noptii. Astfel, nu e necesar sa astepti pana in momentul in care incepe sezonul estival pentru a avea piscina gata de bai lungi si relaxante!

Info source: piscineservice.ro

Photo source: pinterest.com