FAQ

Vreau sa stiu

Piscina dumneavoastra trebuie sa aiba cea mai buna asezare. Pozitia ei in gradina se stabileste dupa mai multe criterii: gradul de insorire, intimitate, directia vantului, vegetatie, accesul la teren, aleile de circulatie din gradina, componenta familiei dumneavoastra, incadrarea in peisaj.

Ideal este sa alegeti pentru piscina zona cea mai insorita; pentru a face baie in piscina si in perioade mai putin calde (inceput si sfarsit de sezon; dimineata si seara) este bine ca apa sa se incalzeasca cat mai mult de la soare.

Evitati situatiile in care suprafata apei este umbrita de copaci, garduri sau alte constructii din vecinatate. O perdea de arbori, gard etc. sunt utilizate doar pentru a pune un obstacol in calea vanturilor dominante si a reduce astfel evaporarea – deci racirea apei.

Copacii langa piscina reprezinta un factor poluant pentru apa, nu doar prin frunzele ce cad in apa ci si polen, insecte etc.

Pe un teren generos, puteti alege intre a amplasa piscina mai departe sau mai aproape de casa. Totul depinde de stilul dumneavoastra de viata; daca aveti copii si doriti sa-i supravegheati usor, pozitionati piscina aproape de casa. Mai departe de casa, piscina poate deveni un punct de atractie daca are o acoperire mobila, un dus, vestiar si de ce nu o zona barbecue sau o bucatarie de vara.

Regulile nescrise ale bunului simt cer ca amplasarea piscinei sa se faca la 2,5 – 5 m distanta de limita de proprietate in special daca gardul inconjurator nu a fost construit avand ca rol primar protectia intimitatii familiei.

Trebuie pur si simplu sa tineti cont de dimensiunea suprafetei de apa si de cea a plajei din jurul acesteia. Nu uitati insa ca frumusetea unei piscine este data in egala masura si de amenajarile din jurul acesteia. 

Da. Prezenta apei freatice ridicate; desi nu se vede cu ochiul liber, necesita realizarea unui drenaj subteran sub piscina. Puteti avea deasemenea un sol cu multa piatra si asta necesita un efort mult mai mare de realizare a sapaturii. Deasemenea solurile instabile (nisipoase) necesita o atentie mai mare la armarea si turnarea cuvei, lucru care se poate reflecta in costuri.

Raspunsul depinde de dorintele dumneavoastra si de echiparea dorita. Formele rectangulare sunt mai usor de intretinut si de echipat (in cazul in care doriti o prelata automata).
Incercati sa imbinati confortul cu estetica si utilul.

Acesta poate sa fie intre 300 si 500 € pe sezon pentru intretinere (electricitate, tratare apa, aspirare), fara costurile de incalzire a apei.

Orice modificare necesita o expertizare a stadiului in care se afla piscina. De regula, o piscina se renoveaza la maxim 10 ani, moment in care se intervine asupra hidroizolatiei bazinului si a echipamentelor care o deservesc. Acum este momentul sa decideti care sunt schimbarile pe care le doriti. Puteti sa faceti schimbari ale aspectului piscinei si a echipamentelor aferente practic in orice moment, dar lucrarile de constructie respective daca nu sunt programate corespunzator va vor crea un disconfort si bineinteles vor costa bani.

Constructia unei piscine modulare este mai putin costisitoare, dureaza mai putin (intre 5-7 zile) si este mai sigura din punctul de vedere al etanseitatii: structura flexibila si hidroizolatie elastica vs. structura rigida si hidroizolatie plastica (tencuiala).

Aceasta membrana este elastica, iar la temperaturi scazute devine rigida. Astfel, exista pericolul ruperii sau neindepartarii cutelor provenite din ambalare, motiv pentru care se instaleaza cand temperatura este mai mare de 12 grade C, preferabil 18 grade C.

Piscina trebuie amplasata intr-o zona insorita, cu cat mai putina vegetatie arboricola, cu skimmerele orientate spre directia din care bat vanturile dominante. De asemenea, este recomandat ca piscina sa fie elementul situat cel mai sus in cadrul gradinii dumneavoastra pentru a nu colecta apele pluviale.

Exista sisteme de tratare chimica cu dozare de substante chimice tip clorinator (clor tablete) respectiv brominator (brom) sau de tip pompe dozatoare (pentru hipoclorit de sodiu sau acid clorhidric). De asemenea, exista sisteme de tratare chimica care functioneaza pe principiul electrolizei sarii (practic in apa de piscina se dizolva o cantitate de sare, formandu-se o solutie de sare 0.5%), apa fiind vehiculata printr-o celula de electroliza, unde se elibereaza hipocloritul de sodiu ca agent dezinfectant. Ca sistem complementar de tratare chimica se mai folosesc lampile cu UV (avand un rol de purificare mai mult biologica).

Nu neaparat. Golirea piscinei se poate face gravitational dar si prin pompare. In cel de-al doilea caz, pompa de recirculare se foloseste si pentru golire.

Folosind aspiratorul pentru piscina. Se conecteaza furtunul aspiratorului la priza de aspirator sau la skimmer (dupa ce in prealabil s-a umplut furtunul cu apa) si se amplaseaza peria aspiratorului in zona cea mai adanca a piscinei.

Toate tipurile de aspiratoare sunt eficiente in masura in care: filtrul este curat, conducta de aspiratie aferenta prizei de aspirator este cea mai scurta posibil si pompa de recirculare este dimensionata corespunzator (nu este prea slaba).

Pentru ca linerul trebuie mentinut intins. Daca o piscina cu liner s-ar goli, linerul (nefiind lipit de pereti), s-ar dezlipi facand cute. Datorita diferentelor de temperatura de la zi la noapte, in zonele in care se formeaza aceste cute, linerul imbatraneste mai repede. Ca atare el se va rupe mai repede.

Valoarea pH-ului trebuie sa fie cuprinsa intre 7,2 si 7,6.

Daca apa are culoarea verde si este clara, contine alge in curs de dezvoltare. In acest caz se ajusteaza pH-ul la valoarea 7,4 cu pH minus sau pH plus, dupa cum acesta este ridicat sau scazut. Se face o clorinare de soc cu clor granule.

In cazul in care apa este verde inchis, atunci aceasta contine alge dezvoltate. Se procedeaza ca in cazul de mai sus.

Tineti seama de cum va fi folosita cel mai mult piscina. O adancime constanta (fundul plat) este ideala pentru o utilizare familiala, se potriveste cel mai bine jocului in apa si unei utilizari de relaxare.
Adancimea variabila (fundul in panta simpla sau cu pante compuse) la o piscina mare, permite utilizarea pentru sarituri. Oricat de adanca ar fi piscina, langa perete este bine sa alegeti o adancime mai mica pentru a va putea opri din inot oriunde pe margine.

Totul este posibil, depinde de dorintele dumneavoastra. O piscina cu lungime mare este potrivita pentru o utilizare sportiva. Dimensiunile mici se potrivesc pentru relaxare; piscinele mici dau senzatia de siguranta si favorizeaza jocul in apa mai ales daca adancimea este constanta (1,3-1,35m). Piscinele mici sunt si usor de incalzit iar in Romania o piscina incalzita se foloseste cu 2-3 luni mai mult decat una neincalzita.

Pentru o integrare perfecta in ansamblu, anumite echipamente trebuie prevazute inca din faza de realizare a bazinului (prelatele automate, incalzirea apei, tratarea cu electroliza de sare sau reglarea automata a unor parametrii ai apei). 

Doriti sa echipati piscina in doua etape?

Daca da, atunci este recomandat sa luati in calcul de la inceput aceste elemente si faceti constructia rezervand spatiile pentru acestea.

Piscina se poate construi in orice anotimp. Dar un constructor serios trebuie sa-si planifice din timp (uneori cu cateva luni inainte) realizarea piscinei. Daca doriti ca piscina sa fie gata la timp contactati-l din vreme. Exista si varianta constructiei piscinei in doua etape: in toamna se fac lucrarile de constructie (sapatura, betoane) iar in primavara lucrarile “curate” (finisajul si montajul echipamentelor). Timpul scurs din toamna si pana in primavara permite terenului dumneavoastra sa se stabilizeze, si in plus, va ofera posibilitatea ca in aceasta perioada sa puteti amenaja zona adiacenta piscinei.

Filtrarea este elementul esential pentru a mentine o apa pura si cristalina. Aceasta trebuie dimensionata in functie de volumul de apa, iar piesele pentru recircularea apei sunt asezate in asa fel incat sa fie recirculata toata apa din piscina. Filtrarea cu nisip cuartos este cel mai utilizat procedeu in intreaga lume pentru a asigura o apa de calitate si o intretinere simpla. Exista si variante mai performante de filtrare (cartus, diatomee) dar sunt mai scumpe.
Pe langa filtrarea mecanica (retinerea particulelor fizice din apa) se mai face un tratament chimic al apei. La punerea in functiune a instalatiilor piscinei, constructorul piscinei dumneavoastra va efectua un instructaj referitor la functionarea echipamentelor si intretinerea ulterioara a piscinei.

In mod normal, companiile care construiesc piscine trebuie sa-si onoreze garantiile pe care le dau pentru: integritatea structurii bazinului, pentru hidroizolatie si finisaje precum si pentru echipamente si sunt obligate sa intervina si sa remedieze eventualele defectiuni. Garantiile nu acopera actele de vandalism, incendiile, inundatiile sau alte catastrofe naturale, astfel ca va trebui sa apelati la serviciile unei companii de asigurari.

Pentru ca este mult mai rezistenta datorita faptului ca terenul “lucreaza” in timp. Acest lucru poate duce la deteriorari ireparabile ale cuvei din fibra de sticla in situatia in care in faza de constructie nu s-au aplicat masuri specifice de stabilizare a terenului.

In cazul piscinelor modulare, fundul se toarna din beton, iar pasla are rolul de a prelua din asperitatile inerente ale betonului si a proteja linerul.

Exista 4 mari tipuri de sisteme de filtrare: cu nisip sau cu sticla, cu cartus filtrant, cu diatomee. Finetea filtrarii creste in sensul: nisip sau sticla, cartus, diatomee. In consecinta, creste si pretul in acelasi sens. Filtrul cu nisip nu se recomanda in zonele in care apa este calcaroasa, existand pericolul colmatarii mediului de filtrare. Spalarea filtrelor cu nisip se face in contracurent, consumind apa din piscina, apa care apoi trebuie completata. Filtrele cu cartus se pot folosi si pentru apa calcaroasa, iar spalarea cartusului se face cu un furtun cu apa sub presiune. Filtrele cu diatomee se recomanda (datorita calitatilor lor de filtrare de pana la 3-5 microni), pentru piscinele publice.

Sistemul de incalzire este optional si se poate face folosind una din cele trei variante: un incalzitor electric (scump in exploatare), un schimbator de caldura (centrala termica a casei trebuie sa mai suporte un supliment de energie calorica si pentru incalzirea piscinei), sau pe baza de gaz natural (unde exista bransament). Mai nou, exista o alternativa electrica de incalzire a piscinei mult mai eficienta folosind pompe de caldura. Bineinteles puteti apela si la sisteme de incalzire neconventionale (solare), dar cu recomandarea de a fi dublate de un sistem de incalzire clasic.

Numarul de skimmere se dimensioneaza in functie de suprafata piscinei. La fiecare 25-30 m de piscina se pune un skimmer. Numarul de guri de refulare se dimensioneaza tinand cont ca debitul de aspiratie (dat de numarul si sectiunea gurilor de aspiratie) sa fie egal cu debitul de refulare. De regula, la piscinele private numarul gurilor de refulare este egal cu numarul skimmerelor plus unu.

Da. Aspiratorul semiautomat se foloseste pentru mentinerea curateniei in piscina. Acesta lasat singur sa functioneze, nu va curata toata suprafata fundului, el “nestiind” zonele ramase murdare. Pentru acest lucru se foloseste aspiratorul manual.

Da. Orice piscina exterioara si incalzita, trebuie sa fie dotata cu o prelata cu bule (izoterma) pentru a eficientiza incalzirea prin limitarea pierderilor de caldura pe la suprafata piscinei (oglinda apei) in perioadele in care nu e folosita.

Ambele sunt modalitati de finisare interioara a unui bazin. In plus fata de mozaic, linerul asigura si hidroizolatia bazinului (indeplinind practic un dublu rol). Fiecare are avantaje si dezavantaje, alegerea uneia din cele 2 solutii facandu-se in functie de doleantele clientului.
Avantajul principal al mozaicului este acela ca permite realizarea unei piscine extrem de personale prin varietatea foarte mare de modele si mixturi pe care fiecare furnizor de mozaic o are in portofoliu.
De cealalta parte linerul este o solutie mai ieftina de finisare a piscinei (mai ales datorita faptului ca joaca rol si de hidroizolatie), este mai usor de intretinut (suprafata lisa continua spre deosebire de mozaic unde exista discontinuitatile generate de rosturi) si usor de servisat (eventualele pierderi de apa la o piscina cu liner sunt mult mai usor de depistat si de remediat).

Apa este maronie cand contine materii organice in exces. Se modifica pH-ul pina la 7,4 si se face o clorinare de soc.

KASTA METAL © 2024. All Rights Reserved.
KASTA METAL © 2024. All Rights Reserved.