Daca ai optat pentru o piscina de interior, este important sa stii ca, pentru buna ei functionare, aceasta necesita o ingrijire periodica pe tot parcursul anului. Spre deosebire de piscinele clasice de exterior, cele interioare au nevoie, atat in sezonul rece, cat si in cel cald, de practici speciale de mentenanta. Desi utilizeaza aceleasi sisteme de filtrare a apei ca piscinele exterioare, la bazinele de interior exista cateva diferente in ceea ce priveste o ingrijire corespunzatoare.

Iata care sunt principalele motive pentru care este important sa realizezi mentenanta frecventa a bazinului ingropat de interior:

  • de cele mai multe ori, razele soarelui nu patrund in incaperea in care se afla bazinul, motiv pentru care socurile regulate de clor in doze corecte joaca un rol important
  • piscina este situata intr-un mediu inchis si nu beneficiaza de aerisire naturala
  • curatarea apei reprezinta o prioritate, bazinul de inot fiind destinat membriilor familiei si, bineinteles, nu se doreste contaminarea cu boli din cauza apei murdare

Avand in vedere aceste aspecte, dar si faptul ca sistemul de filtrare al apei functioneaza maxim 12 ore pe zi, piscina de interior necesita efectuarea rutinei de curatare mult mai des. Este recomandata utilizarea aparatelor cu vacuum pentru aspirarea peretilor bazinului cel putin o data pe saptamana pentru a evita formarea algelor, a mucegaiului de apa si asternerea mizeriei pe fundul bazinului.

De asemenea, specialistii spun ca este importanta utilizarea produselor chimice de restabilire a calitatii apei si curatarea profesionala a filtrului o data la 3 luni. Simpla spalare a acestuia nu este indeajuns pentru a elimina grasimile, uleiurile si reziduurile organice din apa piscinei.

Piscinele de interior au, in general, un miros specific. Acesta nu trebuie sa fie, insa, neplacut. In cazul in care mirosul de clor e prea puternic, trebuie sa stii ca apa din bazin a suferit un dezechilibru al substantelor chimice utilizate pentru tratare. Mentinerea in parametrii normali ai concentratiei chimice si a calitatii apei este esentiala pentru buna functionare a piscinei si pentru a nu pune in pericol sanatatea celor care utilizeaza bazinul.

Atunci cand se realizeaza verificarea pentru calitatea apei, este absolut necesar ca aceasta sa includa teste la nivelul pH-ului si a clorului. De asemenea, este important sa se acorde o atentie deosebita identificarii tipului de miros pentru ca, mai apoi, sa se utilizeze un tratament de soc cu clor pentru ca valorile pH-ului sa revina la normal.

O sursa a mirosului neplacut poate sa fie nivelul crescut de cloruri sau bromuri ce se formeaza, in special, atunci cand exista un continut ridicat de amoniat si azot in bazin. in acest caz, eficienta sanitara a produselor de curatare a apei este redusa drastic si, drept urmare, se va emana un miros puternic de clor, care duce la aparitia unei alte probleme des intalnite la piscinele de interior – oxidarea apei.

Ce inseamna oxidarea apei? Este un proces care presupune aplicarea unui soc pe baza de clor care duce la arderea deseurilor nefiltrate din apa (de exemplu, grasimi care provin de la uleiurile de corp) si care se elibereaza in aer. De multe ori, in cazul piscinelor de interior, multe dintre aceste deseuri nu pot fi complet eliminate, barierele constand in ventilatii slabe ale incaperii, care nu functioneaza la o capacitate suficient de mare pentru a reusi sa elimine toate resturile de pulberi. Acesta este motivul pentru care specialistii recomanda aplicarea tratamentului de soc pe baza de clor in doze concentrate dar, cu o frecventa lunara, pentru ca sistemul de ventilatie sa faca fata si sa functioneze la capacitatea sa maxima.

Facebook
Twitter
LinkedIn