Pregatirea piscinei pentru iarna

 

 

PREGATIREA PISCINEI

PENTRU SEZONUL RECE

.porto-u-5911.porto-u-heading{text-align:left}

La sfarsitul fiecarui sezon, odata cu scaderea temperaturilor, este esential sa iti pregatesti piscina pentru sezonul rece. O iernare corespunzatoare te va ajuta sa eviti situatii neplacute precum deteriorarea instalatiei sau a structurii piscinei si te va ajuta sa eviti eventulalele reparatii sau inlocuiri ale pieselor in sezonul urmator.

Cum identifici momentul potrivit pentru iernare?

.porto-u-9812.porto-u-heading{text-align:left}

Perioada ideala pentru a incepe pregatirile de iernare ale piscinei depinde de clima din zona in care locuiesti. In general, este recomandat sa incepi procesul de iernare atunci cand temperatura apei din piscina scade in mod constant sub 10-12 grade. In zonele cu clima temperata, iernarea piscinei se face de obicei in lunile octombrie/noiembrie. In zonele cu clima mai rece, poate fi necesar sa incepeti procesul mai devreme, in a doua jumatate a lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie.

Daca piscina este iernata prea devreme, temperaturile mai calde pot activa algele sau bacteriile si favoriza dezvoltarea acestora. Daca incepi procesul de iernare prea tarziu – atunci cand temperaturile de afara de apropie de 0 grade, risti ca apa sa inghete in echipamente, ceea ce poate provoca daune.

 

 

1. Curatenia generala a piscinei

.porto-u-7036.porto-u-heading{text-align:left}

Asa cum periodic facem o curatenie generala in casa, la fel este recomandat si pentru piscina atunci cand o pregatim pentru sezonul rece. Curatarea in profunzime a piscinei este foarte importanta deoarece o apa curata inseamna, inainte de orice, o apa echilibrata chimic. De asemenea, curatand cu atentie piscina, te asiguri ca nu raman in urma spori de alge care sa se poata inmulti peste iarna.

Indeparteaza frunzele si alte resturi vegetale din interiorul piscinei folosind o plasa cu tija telescopica. Apoi, curata foarte bine fundul bazinului cu ajutorul unui aspirator manual. Foloseste peria pentru a curata peretii piscinei de-a lungul liniei apei, insistand de asemenea asupra zonelor greu accesibile.

2. Verifica chimia apei

.porto-u-3754.porto-u-heading{text-align:left}

Pentru a-i oferi piscinei protectie maxima pe durata iernii, este important sa testezi parametrii apei si sa ii ajustezi. Cu ajutorul testelor speciale, verifica nivelul pH-ului, duritatea, alcalinitatea si nivelul de clor al apei.

Parametrii in care ar trebui sa fie apa sunt:

  • pH – intre 7.2 si 7.6
  • Duritatea apei – intre 175 si 225 ppm (parti per milion)
  • Clor – intre 1 si 4 ppm (parti per milion)
  • Alcalinitatea – intre 80 si 120 ppm (parti per milion) daca tratarea se face clasic cu clor si intre 125 si 150 ppm (parti per million) daca tratarea se face prin electroliza sarii.

Aplicarea unui tratament soc cu clor si algicid cu cateva zile inainte de inchiderea piscinei pentru iarna va asigura o curatare temeinica a instalatiilor si va elimina riscul formarii sporilor de alge pe durata sezonului rece.

Este important ca dupa aplicarea tratamentului soc sa lasi pompa de recirculare pornita pe durata noptii pentru a asigura o distributie complete a substantelor chimice prin intreg sistemul de filtrare. A doua zi, testeaza parametrii apei ca sa fii sigur ca tratamentul a fost eficient.

3. Ajusteaza nivelul apei din piscina

.porto-u-1780.porto-u-heading{text-align:left}

Pe parcursul sezonului rece, se recomanda mentinerea nivelului apei cu 10-15 centimetri sub cele mai inalte elemente incorporate in peretii piscinei, precum skimmerele, duzele, proiectoarele, sistemele de inot contra curent si alte dispozitive. Aceste orificii trebuie sigilate cu dopuri speciale, iar apa din instalatii evacuata complet.

4. Grija pentru echipamente

.porto-u-1135.porto-u-heading{text-align:left}

Indiferent de tipul de filtru pe care il are piscina, este important ca acesta sa fie curatat inainte de a finaliza procesul de iernare.

  • Filtrele cu cartus – este recomandata scoaterea cartusului si curatarea acestuia cu o substanta speciala si cu apa sub presiune si se depoziteaza intr-un spatiu uscat.
  • Filtrele cu nisip – se curate cu ajutorul functiei “Backwash”- spalare in contracurent. Asigurati-va ca ati schimbat valva de sens a filtrului dupa spalare.

Odata curatat, filtrul poate ramane peste iarna in caminul tehnic. Pune vana in pozitia close sau winter. De asemenea, asigura-te ca deconectezi pompa de la instalatie si o depozitezi intr-un spatiu uscat – garaj, magazie, etc. – si debranseaza de la retea circuitele electrice.

5. Indeparteaza apa din instalatii

.porto-u-4054.porto-u-heading{text-align:left}

Daca exista riscul de inghet pe durata iernii, se recomanda golirea completa a instalatiei piscinei de apa. Pentru a elimina orice urma de apa ramasa in conducte, este ideal sa folositi un compresor de aer sau un aspirator umed/uscat care sa sufle aer prin instalatie.

6. Foloseste Dopuri si spargatoare de gheata

.porto-u-4491.porto-u-heading{text-align:left}

Pentru a preveni infiltrarea apei in instalatia hidraulica, duzele de refulare trebuie sigilate cu dopuri speciale pentru iernarea piscinei. De asemenea, skimmerul trebuie pregatit prin scoaterea, curatarea si depozitarea cosuletului intr-un loc uscat pe durata iernii, iar orificiul sau se sigileaza cu un dop special, cunoscut sub numele de Gizmo.

Spargatoarele de gheata,  numite si plutitori sau balize anti-inghet, au rolul de a absorbi fortele exercitate asupra structurii piscinei in timpul inghetului. Acestea sunt confectionate dintr-un plastic rezistent si sunt dotate cu doua compartimente – unul umplut cu nisip si celalalt gol. Ele se amplaseaza de-a lungul perimetrului piscinei si, in cazul bazinelor mai mari, pe una dintre diagonale.

7. Pregateste accesoriile de pe marginea piscinei pentru iarna

.porto-u-6701.porto-u-heading{text-align:left}

Pe durata iernii, demonteaza accesoriile piscinei, precum scarile din inox, trambulinele, toboganele, sistemele de inot contra curent, cascadele de apa si altele. Expunerea prelungita la frig, inghet si dozele ridicate de substante chimice din apa poate provoca deteriorari, inclusiv coroziuni care pot lasa urme de rugina in apa si pe finisajele piscinei, provocand pete inestetice. Odata dezinstalate, spala-le bine de clor sau de sare, usuca-le si depoziteaza-le intr-un loc uscat, ferit de inghet si lumina directa a soarelui.

8. Acopera piscina cu o prelata de iarna

.porto-u-5765.porto-u-heading{text-align:left}

Dupa ce ai finalizat verificarea tuturor pasilor mentionati anterior, este timpul sa acoperi piscina cu o prelata. Daca bazinul tau nu este echipat cu un acoperis, o prelata cu lamele sau un sistem de acoperire de tip terasa circulabila, este recomandata utilizarea unei prelate speciale pentru sezonul rece. Aceasta are rolul de a proteja piscina de Frunze, zapada si alte impuritati. Este important sa te asiguri ca prelate este bine ancorata. Astfel, eviti riscul scufundarii sub greutate provenite din zapada topita sau din precipitatii abundente.

Pregatirea corecta a piscinei pentru sezonul rece asigura o durata de viata mai lunga si o redeschidere fara griji in primavara.  Daca ai nevoie de suport personalizat sau de sfaturi adaptate piscinei tale, nu ezita sa ne contactezi!

COMPLETATI ACEST FORMULAR SI PRIMITI UN CHECKLIST PENTRU IERNAREA PISCINEI DUMNEAVOASTRA.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.






Adresa

Bulevardul Pipera nr. 2A, 077190,
Voluntari, Jud. Ilfov, Romania



Telefon Magazin

0734 900 910

Telefon Birouri

021 242 08 88

021 242 00 60



Email

comenzi@kasta.com

Vrei sa discuti mai multe detalii cu un specialist?

.porto-u-8175.porto-u-heading{text-align:left} @media(max-width:767px){ .porto-u-8175.porto-u-heading{text-align:center}}


DISCUTĂ CU UN SPECIALIST

Facebook
Twitter
LinkedIn